Att fota med blixt & softbox

Fick en fråga om jag kunde visa skillnaden när man fotar med och utan blixt + softbox, så tänkte demonstrera lite hur det ser ut =)

Här ovan ser man skillnaden ganska tydligt, modellen framhävs tydligare på bilden med blixt tack vare att bakgrunden blir mörkare.
Den största anledningen till att jag köpte min blixt och softbox var att slippa använda en reflexskärm, eftersom man oftast behöver ta hjälp av någon då.

Till skillnad från en reflexskärm har man mer möjligheter med en blixt, man kan själv bestämma ljusstyrkan och på så vis ljussätta på mer kreativa sätt. Vill man kan man bara låta blixten lätta upp en aning för att få en liknande effekt som med en reflexskärm, eller så kan man öka blixtstyrkan samtidigt som man minskar exponeringen i kameran och får en mörkare bakgrund =) Skulle man fota i lite sämre ljusförhållanden gör en reflexskärm inte så stor nytta och då är en blixt en bra lösning.

Köpte min softbox i mitten av sommaren och ångrar inte en sekund att jag köpte den, använder i princip jämt när jag fotar porträtt numera.

Nedan är en bild på hur blixten och softboxen ser ut:

3 kommentarer till “Att fota med blixt & softbox”

 1. Stina - Hobbyfotograf

  Trevligt att du la upp inlägget så fort :)
  Tänkte bara om du har blixten på ett ”stativ” eller nått istället för på kamerahuset när du använder softboxen? Om man t. ex. vill ha softboxen på kameran (eller ja på blixten, men den på kameran) är 60×60 alldeles för stor då eller?

 2. LINDA - [foto och vardag]

  Man kanske skulle ta och köpa en sådan! Det verkar vara riktigt bra ju. :) Dock har jag verkligen inte pengar till det, jag får bli äldre och jobba ihop mer pengar till det haha! Det skulle dessutom vara riktigt skönt att slippa reflexskärmen vid tillfällen då man fotograferar utan någon som assisterar. :p

 3. LINDA - [foto och vardag]

  Sv: Tack! :D Ja gör det, det kan bli riktigt häftiga bilder faktiskt. :)

Kommentering är avstängd.